Λεύκη και γονιμότητα: επηρεάζει η λεύκη τη γονιμότητα των γυναικών;

λεύκη και εγκυμοσύνη

Λεύκη και γονιμότητα: υπάρχει συχέτιση;

Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζεται από πολλούς η σχέση της λεύκης με τη βιταμίνη Β12. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί αποδεδειγμένα να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Έτσι από πολλούς ερευνητές υποστηρίζεται η συσχέτιση λεύκης και γονιμότητας.

Λεύκη και γονιμότητα: μελέτες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κλινική και Πειραματική Δερματολογία τον Ιανουάριο του 2012 μελέτησε τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Β12, των επιπέδων ομοκυστεΐνης και της λεύκης. Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα μιας σειράς από παρόμοιες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ασθενείς με  λεύκη  έχουν υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 (και φολικού οξέος). Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12   και τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης πρέπει να ληφθούν ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση λεύκης.

Μια άλλη μελέτη του 2012 επιβεβαίωσε περαιτέρω τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε ασθενείς με λεύκη. Σε αυτή την μελέτη, οι ασθενείς με λεύκη είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12, αλλά υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης του ορού. Οι ασθενείς που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είχαν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η κακοήθης αναιμία εμφανίζεται σχετικά σπάνια σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β12. Η κακοήθης αναιμία εμφανίζεται σε 4 έως 8 τοις εκατό των ασθενών με λεύκη. Φαίνεται ότι οι δύο καταστάσεις πιθανώς να έχουν κοινή παθοφυσιολογία. Είναι ευρέως γνωστό ότι η κακοήθης αναιμία προκαλεί υπογονιμότητα.
Η κακοήθης αναιμία είναι μια σπάνια αλλά θεραπεύσιμη αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Σπάνια η κακοήθης οφείλεται σε διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη Β12, που βρίσκεται κυρίως στο κρέας  και στο γάλα. Συχνά εμφανίζεται σε χορτοφάγους. Άλλοτε εμφανίζεται διαταραχή της απορρόφησης της βιταμίνης Β12 μετά από εγχείρηση στο γαστρεντερικό σωλήνα ή από νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη.

Έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα, πιθανώς να οδηγεί σε κακοήθη αναιμία και μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα. Ακόμα πιθανώς να οφείλεται σε γενετική διαταραχή.

Λεύκη και γονιμότητα: Διάγνωση κακοήθους αναιμίας

Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος, όπως μέτρηση της βιταμίνης Β12 και μικροσκοπική εξέταση του αίματος. Στην κακοήθη αναιμία, τα αιμοσφαίρια είναι διογκωμένα και λιγότερα από το φυσιολογικό. Υπάρχει ακόμα εξέταση για αντισώματα κατά του ενδογενούς παράγοντα. Με εξέταση αίματος και ούρων μπορεί να μετρηθεί η ποσότητα μιας ουσίας που λέγεται μεθυλμαλονικό οξύ. Η ουσία αυτή είναι αυξημένη σε ανθρώπους με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Ακόμα γίνεται το λεγόμενο Schilling τεστ, μια εξειδικευμένη εξέταση που δείχνει πρόβλημα απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από το έντερο.
Ένα ιστορικό αποβολής ή ανεξήγητη υπογονιμότητα σε γυναίκες με λεύκη καλό είναι να μας οδηγεί σε έλεγχο πιθανούς κακοήθους αναιμίας, μιας κατάσταση που διορθώνεται πολύ εύκολα.

[Total: 0   Average: 0/5]

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στην Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Göttingen της Γερμανίας Υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen της Γερμανίας. Εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Δέρματος και στην Δερματοχειρουργική - Αισθητική Δερματολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *