Λεύκη συμπτώματα: πώς εμφανίζεται και εξελίσεται η λεύκη;

λεύκη στα χέρια

Λεύκη – συμπτώματα: ένας σύντομος οδηγός

Το κύριο σύμπτωμα της λεύκης είναι λευκές κηλίδες στο δέρμα. Αρχικά, η λεύκη μπορεί να ξεκινήσει ως μια περιοχή που είναι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμη από το υπόλοιπο δέρμα, αλλά σταδιακά γίνεται τελείως λευκή. Το περίγραμμα της κηλίδας αυτής μπορεί να είναι ομοιόμορφο ή να έχει προσεκβολές ενώ μπορεί να περιβάλλεται από ένα κόκκινο περίγραμμα.

Συνήθως, λεύκη οδηγεί σε συμμετρικές αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος που κατά τα άλλα φαίνεται απολύτως φυσιολογικές, η μορφή αυτή ονομάζεται γενικευμένη λεύκη. Ένας λιγότερο κοινός τύπος είναι τμηματική λεύκη στην οποία αναπτύσσεται ασύμμετρος, εστιακός ή μονόπλευρος αποχρωματισμός. Εκτός από τις λευκές περιοχές στο δέρμα, τα άτομα με λεύκη μπορεί να έχουν πρόωρο γκριζάρισμα του τριχωτού της κεφαλής, στις βλεφαρίδες, τα φρύδια, ή και τα γένεια. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα μπορεί επίσης σπανιότερα να παρατηρήσουν απώλεια του χρώματος της ίριδας του ματιού.

Λεύκη – συμπτώματα: εξέλιξη

Η αρχική εμφάνιση των λευκών κηλίδων μπορεί να ακολουθείται από μια σταθερή περίοδο, χωρίς καμία επέκταση. Αργότερα, μπορεί να παρατηρηθούν κύκλοι εξέλιξης της νόσου και σταθερότητας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε αν η γενικευμένη λεύκη θα εξαπλωθεί περαιτέρω, ενώ η τμηματική λεύκη συνήθως έχει καλύτερη πρόγνωση και παραμένει εντοπισμένη σε ένα μέρος του σώματος και δεν εξαπλώνεται.

Λεύκη – συμπτώματα εκτός από τον αποχρωματισμό

Η λεύκη δεν προκαλεί σωματικά ενοχλήματα από το δέρμα, όπως πχ. ξηρότητα, αλλά οι κηλίδες μπορεί κάποιες φορές να έχουν φαγούρα. Η λεύκη συνήθως επηρεάζει περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, τις πτυχώσεις (όπως οι μασχάλες), θέσεις τραυματισμού του δέρματος (όπως οι αγκώνες και τα γόνατα), και περιοχές γύρω από τα ανοίγματα του σώματος (γεννητικά όργανα, στόμα, μάτια). Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική.

Λεύκη – συμπτώματα και διάγνωση

Η διάγνωση της λεύκης γίνεται με βάση τη φυσική εξέταση, το ιατρικό ιστορικό, και, περιστασιακά, εργαστηριακές εξετάσεις. Σημαντικοί παράγοντες στη διάγνωση περιλαμβάνουν ένα οικογενειακό ιστορικό, ιστορικό τραυμάτων του δέρματος που συνέβησαν στην περιοχή της λεύκης δύο με τρεις μήνες πριν από την έναρξη αποχρωματισμού, πιθανό άγχος ή σοβαρή σωματική ασθένεια, και το γκριζάρισμα των μαλλιών πριν από την ηλικία των 35.

Τα πρώτα συμπτώματα / κηλίδες της λεύκης εντοπίζονται με ειδικό υπεριώδες (UV) φως, πολύ πριν γίνουν ορατά με το γυμνό μάτι. Εξειδικευμένοι δερματολόγοι χρησιμοποιούν τη λυχνία Wood σε σκοτεινό δωμάτιο, για να ελέγξουν για πιθανές αόρατες βλάβες.

Δεν είναι όλες οι λευκές κηλίδες στο δέρμα λεύκη. Μυκητιασικές λοίμωξεις,  το έκζεμα, κάποιες αλλεργίες και η σταγονοειδής υπομελάγχρωση είναι κοινές παθήσεις που μιμούνται τη λεύκη πρώιμου σταδίου. Σε δύσκολες περιπτώσεις, ο δερματολόγος μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα (βιοψία) του προσβεβλημένου δέρματος ώστε να το εξετάσει κάτω από μικροσκόπιο.

Λεύκη – συμπτώματα εκτός των λευκών κηλίδων

  • Πρόωρη λεύκανση ή γκριζάρισμα των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια ή τα γένια
  • Απώλεια του χρώματος στους ιστούς που βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματος
  • Απώλεια ή αλλαγή στο χρώμα του εσωτερικού του ματιού (αμφιβληστροειδής)

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λεύκη είναι κατά τα άλλα υγιείς και έχουν φυσιολογική υφή του δέρματος. Ωστόσο, η κατάσταση συχνά συνδέεται με ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις (ασθένειες στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά κατά των ίδιων των οργάνων ή ιστών του σώματός), όπως η νόσος του Addison, η κακοήθης αναιμία, διαταραχές του θυρεοειδούς (Hashimoto) κ.α..

[Total: 1   Average: 5/5]

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στην Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Göttingen της Γερμανίας Υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen της Γερμανίας. Εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Δέρματος και στην Δερματοχειρουργική - Αισθητική Δερματολογία.

Μια σκέψη στο “Λεύκη συμπτώματα: πώς εμφανίζεται και εξελίσεται η λεύκη;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *