Λεύκη: συνδυασμοί θεραπειών καλύτεροι από τις μονοθεραπείες

ψωρίαση

Η θεραπεία της λεύκης είναι δύσκολη και επίμονη. Απαιτεί υπομονή από τον ασθενή και αποτελεί πρόκληση για τον δερματολόγο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια θεραπεία που θα δώσει από μόνη της πραγματικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κάποιες περιοχές είναι σχεδόν αδύνατο να επαναχρωματιστούν πλήρως, όπως οι περιοχές του δέρματος πάνω από τις οστέινες περιοχές και τα άκρα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να επαναχρωματίσουμε τις περιοχές της λεύκης: από μοριακές θεραπείες που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, θεραπείες που διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των μελανινοκυττάρων και των πρόδρομων κυττάρων των μελανινοκυττάρων, άλλες θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικό στρες), θεραπείες που φέρνουν καινούργια μελανινοκύτταρα στις προβληματικές περιοχές.

Εν τούτοις οι συνδυαστικές θεραπείες έχουν τα καλύτερα ποσοστά επαναχρωματισμού του δέρματος σε σχέση με τις μονοθεραπείες

Τέτοιοι συνδυασμοί θεραπειών είναι

  • Συνδυασμός χειρουργικής θεραπείας με φωτοθεραπεία
  • Συνδυασμός χειρουργικής θεραπείας με κορτιζονοθεραπεία
  • Συνδυασμός φωτοθεραπείας θεραπείας με τοπικά στεροειδή
  • Συνδυασμός φωτοθεραπείας θεραπείας με τοπικούς αναστολείς καλσινευρίνης
  • Συνδυασμός φωτοθεραπείας θεραπείας με τοπική βιταμίνη D
  • Συνδυασμός φωτοθεραπείας θεραπείας με αντιοξειδωτικά

Οι περισσότερες από τις μελέτες πάνω στις συνδυαστικές θεραπείες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της συνεργικής δράσης τους όταν στοχεύονται διαφορετικές οδοί επαναχρωματισμού.

Μέχρι τώρα τα καλύτερα αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός χειρουργικών μεθόδων και φωτοθεραπείας.

Μερικές μελέτες στηρίζουν τον συνδυασμό τοπικής θεραπείας και φωτοθεραπείας. Τέτοιοι συνδυασμοί έχουν καλή δράση σε περιοχές που επαναχρωματίζονται σχετικά εύκολα όπως το πρόσωπο. Άλλες πιο δύσκολες στη θεραπεία περιοχές απαιτούν πιο περίπλοκους θεραπευτικούς συνδυασμούς.

Συμπερασματικά, επειδή υπάρχουν εύκολες αλλά και δύσκολες στη θεραπεία περιοχές λεύκης, πρέπει ο δερματολόγος στον οποίο θα απευθυνθεί ο ασθενής να έχει εμπειρία και να είναι γνώστης όλων των διαθέσιμων θεραπειών. Έτσι θα επιλεγεί και θα εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών για τον κάθε ασθενή. Η θεραπεία αυτή ενδέχεται στο μέλλον να προσαρμοστεί ή να αλλάξει ανάλογα με το αποτέλεσμα.

[Total: 0   Average: 0/5]

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στην Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Göttingen της Γερμανίας Υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen της Γερμανίας. Εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Δέρματος και στην Δερματοχειρουργική - Αισθητική Δερματολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *