Λεύκη θεραπεία: μια σύντομη ανασκόπηση

λεύκη χεριών

Λεύκη – θεραπεία: μια σύντομη ανασκόπηση των διαθέσιμων θεραπειών

Μια σύντομη ανασκόπηση των διαθέσιμων τρόπων αντιμετώπισης της λεύκης
Όπως είναι γνωστό υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις μορφών της λευκής, οι οποίες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές πιθανές αιτίες οι οποίες είναι ξεχωριστές για κάθε ασθενή. Έτσι, το σωστό είναι να λέμε θεραπεία ενός συγκεκριμένου ασθενή με λευκή και όχι της λεύκης γενικότερα. Καθώς ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί θεραπεία που εγγυάται οριστικά αποτελέσματα, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες επιφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα. Η κάθε θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή. Όλες απαιτούν υπομονή, χρόνο και όχι άγχος. Πάνω απ’ όλα απαιτούν η καλή συνεργασία ιατρού και δερματολόγου.

Λεύκη θεραπεία: Τοπικές θεραπείες

Ενδείκνυνται για μικρής έκτασης βλάβες, διότι είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστούν σε μεγάλη επιφάνεια.
Τέτοιες θεραπείες είναι:

Κρέμες κορτικοστεροειδών: Οι οδηγίες χρήσης δίνονται από τον θεράποντα ιατρό γιατί η ανεξέλεγκτη και μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ατροφία του δέρματος.

Κρέμες αναστολέων καλσινευρίνης: Για μικρές βλάβες, και ιδίως για τα παιδιά είναι μία καλή και αξιόλογη θεραπεία η οποία σύμφωνα με κάποιες μελέτες έχει αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά της τοπικής χορήγησης κορτικοστεροειδών

Βιταμίνη D: Η τοπική εφαρμογή αναλόγων της βιταμίνης D μπορεί να δοθεί σε κρέμα (καλσιποτριόλη) αλλά και από το στόμα. Συνήθως η θεραπεία αυτή συνδυάζεται με άλλες θεραπείες όπως για παράδειγμα η φωτοθεραπεία.

Λεύκη θεραπεία: Φωτοθεραπεία

PUVA: Γίνεται με διάφορους τρόπους, ο συνηθέστερος είναι η χορήγηση φωτοευαίσθητου φαρμάκου από το στόμα και στη συνέχεια θεραπεία με λάμπα. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει φωτοθεραπεία PUVA μετά από τοπική εφαρμογή ειδικής κρέμας. Η συγκεκριμένη φωτοθεραπεία τείνει να εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους δερματολόγους λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά και των καλών αποτελεσμάτων άλλων μορφών φωτοθεραπείας. Για την μείωση της τοξικότητας της συγκεκριμένης θεραπείας δίνονται συγκεκριμένα φυτικά προϊόντα.

Θεραπεία με λάμπα UVB: Συνήθως γίνεται θεραπεία το ιατρείο με λάμπα μεγάλης επιφάνειας κατά την οποία ακτινοβολείται η πάσχουσα περιοχή. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται μικρές λάμπες για θεραπεία στο σπίτι (η λεγόμενη θεραπεία λεύκης στο σπίτι).

Η θεραπεία αυτή θεωρείται η πιο ασφαλής φωτοθεραπεία και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Το πρωτόκολλο της θεραπείας δίνεται γραπτά ενώ χρειάζεται συχνή παρακολούθηση από τον ιατρό. Χρειάζεται προσοχή στη λάμπα που θα προμηθευτεί ο ασθενής, καθώς πρέπει να είναι γνωστής προέλευσης.

Λεύκη θεραπεία: Συνδυασμοί θεραπειών με την τοπική θεραπεία

Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των τοπικών θεραπειών δίνονται συνήθως διάφορες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ, και άλλα.

Laser: Χρησιμοποιείται το excimer λέιζερ 308 nm με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Λεύκη θεραπεία: Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

 • Βιταμίνη Β12, φυλικό οξύ, PABA, L-p henylalanine
 • Κρέμα pseudocatalase μόνη ή σε συνδυασμό με polypodium leucotomos
 • Ginko biloba

Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της λευκής. Τα αντιοξειδωτικά καλό είναι να συνδυάζονται με κάθε μορφή θεραπείας.

Λεύκη θεραπεία: Συστηματική θεραπεία

Οι θεραπείες από το στόμα έχουνε ένδειξη στην επεκτατική μορφή της λευκής.

Κορτικοειδή (κορτιζόνη) σε μικρές δόσεις υπό μορφή ώσεων έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους.

Κυκλοφωσφαμίδη: είναι μια παλαιότερη θεραπεία με καλά αποτελέσματα αλλά αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες

Anti-IFN-γ: έχει πολύ καλά αποτελέσματα καλά είναι αρκετά ακριβή

Λεύκη θεραπεία: Εναλλακτικές θεραπείες

Εδώ ανήκει ένα σύνολο θεραπειών για τα οποία δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα ενώ άλλοι μηδενικά.

 • Παραδοσιακά κινέζικα προϊόντα
 • Βελονισμός
 • Ομοιοπαθητική
 • Προϊόντα από πλακούντα
 • Ασπιρίνη
 • Στατίνες
 • Dermabrasion
 • Piper negrum
 • Microneedling

Όλες οι παραπάνω θεραπείες απαιτούν προσοχή.

Λεύκη θεραπεία: Χειρουργικές θεραπείες

Η χειρουργική αντιμετώπιση της λευκής γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Οι μέθοδοι έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό να εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο δέρματοχειρουργό ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα αναμενόμενα. Συνήθως εφαρμόζεται σε λευκή η οποία είναι σταθερή για ικανό χρονικό διάστημα.

Οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι

 • Μεταμόσχευση δέρματος με μοσχεύματα από φυσαλίδες
 • Λεπτού πάχους μοσχεύματα
 • Μίνι – μικρό μοσχεύματα
 • Μεταφορά καλλιέργειας μελανινοκυττάρων με η χωρίς καλλιέργεια αυτών.

Η μέθοδος που θα επιλεγεί γίνεται με συνεργασία ασθενούς και γιατρού ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ο διαθέσιμος χρόνος, το κόστος θεραπείας αλλά και η δυνατότητα να ακολουθηθεί η μετά-χειρουργική διαδικασία η οποία είναι συχνά σχετικά περίπλοκη.

Άλλες θεραπείες

PRP: Είναι μια σχετικά καινούργια θεραπεία για την αντιμετώπιση της λευκής. Γίνεται αιμοληψία, το αίμα επεξεργάζεται και ένα κομμάτι αυτού εισάγεται με ένεση στις προβληματικές περιοχές. Συνδυάζεται με άλλες θεραπείες με καλά αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Η θεραπεία της λευκής απαιτεί υπομονή και χρόνο. Τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι άμεσα αλλά χρειάζονται αρκετούς μήνες. Η λευκή λόγω του αισθητικού προβλήματος που δημιουργεί μπορεί να έχει ψυχολογική επιβάρυνση, ιδίως στους νέους ενώ επιδεινώνεται σε περιόδους στρες. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ασθενής με λεύκη είναι ψυχιατρικός. Πάντα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι προέχει η υγειά μας και δεν πειραματιζόμαστε με μεθόδους που μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση σε αυτήν για να διορθώσουμε το αισθητικό πρόβλημα μας απασχολεί.

[Total: 0   Average: 0/5]

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στην Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Göttingen της Γερμανίας Υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen της Γερμανίας. Εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Δέρματος και στην Δερματοχειρουργική - Αισθητική Δερματολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *