Θεραπεία λεύκης με Polypodium leucotomus

Θεραπεία λεύκης με Polypodium leucotomus: τι είναι, είναι αποτελεσματική;

To Polypodium leucotomus είναι ένα βότανο που συνήθως αναφέρεται είτε ως «Fernblock» ή «Heliocare» και βρίσκεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία του δέρματος ή για το ευαίσθητο δέρμα.

Τα οφέλη που προσφέρει, οφείλονται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, και πιθανώς σχετίζεται με την επίδραση της ρ53, μιας πρωτεΐνης που είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις της, ενώ φαίνεται ότι προστατεύει το DNA των κυττάρων.

Το Polypodium leucotomus είναι ένα αντιοξειδωτικό και ανοσορρυθμιστικά φυτικό προϊόν. Είναι δεδομένος η αυτοάνοση φύση της λεύκης και ο παθογενετικός ρόλος του οξειδωτικού στρες στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης.

Έτσι η θεραπευτική δράση του Polypodium leucotomus μόνο του σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά σχήματα όπως η UVB nb (φωτοθεραπεία) έχει αξιολογηθεί και τεκμηριωθεί σε πολλές κλινικές μελέτες.

Έχει δοθεί για μελέτη της αποτελεσματικότητας Polypodium leucotomus υπό μορφή χαπιού σε μια ομάδα ασθενών και σε άλλη placebo, μαζί με φωτοθεραπεία UVB και στις δύο ομάδες. Η ομάδα με τον συνδυασμό Polypodium leucotomus και UVB είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης τα ανοιχτόχρωμα δέρματα (τύποι δέρματος 2 και 3) είχα καλύτερα αποτελέσματα από τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα.

Έχει αποδειχθεί επιπλέον η φωτοευαισθητοποιός ιδιότητά του. Οπότε ο συνδυασμός της χορήγησης Polypodium leucotomus μαζί με φωτοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της λεύκης.

Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι παρατηρήθηκαν στο πρόσωπο και το λαιμό. Έχει δοκιμαστεί η χορήγηση του Polypodium leucotomus μαζί με PUVA (δηλαδή φωτοθεραπεία με χάπια).

Συμπερασματικά το Polypodium leucotomus έχει καλύτερα αποτελέσματα σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία UVB από ότι μόνο του.

[Total: 0   Average: 0/5]

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στην Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Göttingen της Γερμανίας Υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen της Γερμανίας. Εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Δέρματος και στην Δερματοχειρουργική - Αισθητική Δερματολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *