Θεραπεία λεύκης με λέιζερ (excimer laser)

Θεραπεία λεύκης με λέιζερ (excimer laser): τι είναι και τι αποτελέσματα έχει;

Από τους αρχαίους χρόνους, η λεύκη έχει συνδεθεί με κοινωνικό και ψυχολογικό στίγμα. Ο επιπολασμός της έχει εκτιμηθεί ότι είναι μεταξύ 1% έως 4%. Οι θεραπείες για την λεύκη δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί, άλλες έχουν χαμηλό ποσοστό επιτυχίας ενώ οι πιο αποτελεσματικές έχουν σχετικά υψηλό κόστος.

Η θεραπεία λεύκης με λέιζερ excimer: μια νέα μελέτη

Μια σχετικά νέα θεραπεία που χρησιμοποιείται τελευταία για τη θεραπεία της λεύκης έχει αποδειχθεί να έχει καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για to Excimer laser 308nm. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η περίπτωση ενός παιδιού με λεύκη στην περιοχή του προσώπου που αντιμετωπίστηκε με λέιζερ excimer 308-nm. Οι λευκές περιοχές ήταν σταδικά επεκτεινόμενες αλλά παρέμεναν στο πρόσωπο για 12 περίπου μήνες. Το οικογενειακό ιστορικό ήταν αρνητικό για λεύκη ή άλλες αυτοάνοσες νόσους. Προηγούμενες θεραπείες που είχαν δοκιμαστεί ήταν τοπικά κρέμα τακρόλιμους 0,1% και κρέμα κορτιζόνης. Καμία από αυτές τις θεραπείες δεν είχε οποιαδήποτε επίδραση στις περιοχές της λεύκης. Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τις ενδοβλαβικές ενέσεις στεροειδών, PUVA, UVB 308nm, χειρουργικά μοσχεύματα, τοπικά ανοσοτροποποιητικά, κρέμα calcipitriol και ισχυρά τοπικά στεροειδή. Οι ενδοβλαβικές ενέσεις με στεροειδή ενέχουν κίνδυνο αποχρωματισμού των γειτονικών περιοχών και ατροφίας του δέρματος, οπότε κρίθηκε μη αποδεκτή ως θεραπεία. Η PUVA (είτε τοπικά ή με από του στόματος χορήγηση ψωραλένιο) έχει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, απαιτεί πολύ χρόνο και έχει πολλές πιθανές επιπλοκές ιδίως στα παιδιά, που δεν κρίθηκαν αποδεκτές. Η χειρουργική μεταμόσχευση θεωρήθηκε και θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση, αλλά οι γονείς δεν ήθελαν να υποβάλλουν το παιδί τους σε αυτή τη διαδικασία. Η θεραπεία με λέιζερ excimer αποφασίστηκε μαζί με τους γονείς ως η πιο κατάλληλη θεραπεία. Το λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 308-nm excimer laser UVB μία-δύο φορές την εβδομάδα. Το παιδί υποβλήθηκε σε συνολικά 29 θεραπείες περίπου για 8 μήνες. Στο τέλος η μελάγχρωση επανήλθε πλήρως και καλύφθηκαν όλες οι περιοχές. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. 

Η θεραπεία λεύκης με λέιζερ excimer: ασφάλεια και ανεπιθύμητες ενέργειες

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Spencer et al κατέδειξε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του λέιζερ excimer για τη θεραπεία της λεύκης. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “ο επαναχρωματισμός μετά από μια περίοδο 2 έως 4 εβδομάδων είναι πολύ καλύτερος από ό,τι με οποιοδήποτε άλλη παρούσα θεραπεία της λεύκης.” Παρά το γεγονός ότι αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε τα παιδιά, τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι το excimer laser 308-nm μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος και για αυτό τον πληθυσμό ασθενών.

Μια επόμενη κλινική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το excimer laser ήταν η κατάλληλη θεραπεία για τη λεύκη σε «φωτοευαίσθητες περιοχές» (πρόσωπο, λαιμός, βραχίονες και τα πόδια). Καμία άλλη μεταβλητή (φυλή, φύλο, ηλικία, διάρκεια της ασθένειας) εκτός από την επιλογή της κατάλληλης περιοχής δεν είχε επίδραση στην θεραπεία. Οι επιπλοκές που αναφέρθηκαν ήταν ελάχιστες.

Συμπέρασμα 

Η θεραπεία λεύκης με λέιζερ excimer έχουν τεκμηριωθεί καλά. Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την χρωστική στα άτομα που πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Ο πιθανός περιορισμός της θεραπείας είναι ότι απαιτούνται συχνές επισκέψεις στον ιατρό αλλά και το σχετικά υψηλό κόστος σε σχέση με άλλες θεραπείες.

[Total: 0   Average: 0/5]

Δημιουργός: Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος στην Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα. Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Göttingen της Γερμανίας Υπ. διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Giessen της Γερμανίας. Εξειδίκευση στα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Δέρματος και στην Δερματοχειρουργική - Αισθητική Δερματολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *